אין כמו השילוב של שמרים וגבינה, זה רק השילוב בין שמרים לפרג שעומד
על
אותה רמת התרגשות.
מאז ומתמיד, עוד לפני שהדנים עשו עליה קופה, נחשבה עוגת השמרים-גבינה
למעדן על.
כשהמטפלות שלנו רצו לפנק אתנו במיוחד ולצאת לרגע מעוגת השמרים
המסורתית עם הקינמון או הקאוטן, הן היו מכינות לנו את עוגת השמרים של יום
שישי עם
מילוי של גבינה, קליפת תפוז מגוררת והרבה סוכר. היו אף כאלו שהביאו
צימוקים מהבית
(את אלו לא חילקו במטבח ילדים). זאת באמת היתה חגיגה
בעיקר כשהיינו אוכלים אותה
ישר מהתנור.
מאוד חשוב להקפיד פה זה על מרכיב הטריות. לכן, כדאי להשאיר רולדה אחת
לערב ואת השאר להקפיא ברגע שהן מתקררות ובעודן טריות. ככה תהיה במקפיא
גם עוגת - "פן
יבואו אורחים".
חומרים לבצק:
4 כוסות קמח
½ כפית מלח
½ כוס סוכר
3 כפות שמרי שמרית (או חצי חבילה, שזה 25 גרם, שמרים טריים)
¾ כוס מים חמימים
1 כף וניל או שקית סוכר וניל
200 גרם חמאה מומסת
2 ביצים
הכנה בצק:
- בקערה גדולה שמים את הקמח, המלח, הסוכר והשמרים ומערבבים קלות.
- מוסיפים מים, וניל, חמאה מומסת וביצים (כדאי לקשקש אותן לפני
שמוסיפים לקערת הבצק).
- לֹשים (מלשון לַלוש) היטב את כל החומרים עד לקבלת בצק הומוגני.
- מעבירים את הבצק לשיש מקומח וממשיכים ללוש עד שהאצבעות כואבות. לישה
ארוכה תיתן בצק רך ונימוח.
- שוטפים את הקערה שהשתמשנו בה קודם, מנגבים ומשמנים בחמאה או בשמן.
- מניחים את הבצק בקערה המשומנת, עוטפים בניילון נצמד ומניחים את
הקערה על כלי עם מים חמים או מדליקים מזגן על חום.
- נותנים לבצק לתפוח כשעה, שעה וחצי ועוברים להכנת המלית.
חומרים למלית:
750 גרם גבינת ריקוטה
½ כוס סוכר (זה לא הרבה)
קליפה מגוררת מתפוז אחד
1 מקל וניל (לחרוץ את המקל לאורכו ולגרד את הגרגרים בעזרת חוד הסכין)
100 גרם צימוקים או/ו דובדבנים מסוכרים
הכנה מלית:
מערבבים את כל חומרי המלית ושומרים במקרר. לשֹים לב לכך שגרור התפוז יעשה
בצד הנכון של הפומפיה כך שיוצא מעין "רסק" או "עיסה" של
הקליפה ולא קליפות גדולות שמפריעות בלעיסה.
ארגון ואפיה:
- מחלקים את הבצק לשלושה חלקים שווים ומרדדים את שלושתם לעלים מוארכים.
- על כל אחד מהעלים מורחים שליש מהגבינה בַּשליש האמצעי של העלה.
- מקפלים כל אחד מהעלים משני צדדיו פנימה ועל המילוי. מהדקים בקצוות
ומניחים כ"א בתבנית מוארכת. אפשר גם בתבנית תנור אחד ליד השני.
- מורחים ביצה מקושקשת על פני העוגה. חורצים כמה חריצים בחלק העליון
ומניחים לתפיחה של כשעה.
- מדליקים תנור ל- 175 מעלות, נותנים לתנור להגיע לחום הרצוי (כרבע
שעה) ומכניסים לאפיה של כ-30 דקות.
שבת שלום - דפני אסף