ספינג' הוא מאכל מרוקאי העשוי מבצק שמרים ומטוגן בשמן עמוק. את הספינג' אוכלים בחגים ובאירועים משמחים, ואצלנו בבית אכלו ספינג' רק בחנוכה. אמא שלי ז"ל נולדה במרוקו וגדלה בצרפת. לבשל (וגם להכין ספינג' בין היתר) היא למדה כבר בארץ מגיסתה אליס, אחותו הגדולה של אבי, שתיבדל לחיים ארוכים. אני זוכר שפעם אחת אמא השתמשה בקמח מלא במקום בקמח רגיל והספינג' יצא כהה. מיד הרימה טלפון מודאג לדודה שצחקה על אמא שהכינה ספינג' דיאטתי. למחרת כבר נעשה תיקון בדמות ספינג' שמנמנות ובהירות, כמו בכל חג.
מצרכים:
1 ק"ג קמח לבן (רב תכליתי או קמח לחם)
כף שמרים יבשים או קובית שמרים
חופן מלח (בערך 2 כפיות)
1 ביצה
כף עראק (ולא ברנדי! זאת לא סופגנייה!)
מים פושרים (בערך ליטר)
הכנה:
מערבבים את כל החומרים בקערה, ואת המים מוסיפים בהדרגה. הבצק צריך להיות רך דביק מאוד. מוסיפים מים כמה שהבצק לוקח, כלומר שלא יהפך לדליל מדי, ואז מניחים אותו מכוסה להתפחה של שעה, המחמירים משאירים לילה שלם במקרר. לאחר ההתפחה מוציאים מהבצק את האוויר עם יד משומנת, ומכסים שנית להתפחה קצרה נוספת של חצי שעה. האלכוהול שהוספנו מאיץ את ההתפחה.
לאחר ההתפחה השנייה מחממים סיר גדול עם שמן לטיגון עמוק, וביד משומנת היטב קורצים עיגול ועושים בו חור.את העיגול המוכן מניחים בשמן הרותח בזהירות. מטגנים עד להזהבה והופכים פעם אחת עד להזהבה של הצד השני. הספינג' אמור להישאר בהיר ופריך. מומלץ לאכול סמוך למועד ההכנה.
אצלנו בבית לא היו טובלים את הספינג' בסוכר או בסירופ סוכר, הוא היה מוגש לצד ריבות, סוכר ואפילו חמאה. כשגיסי אכל ספינג' אצלנו בפעם הראשונה וביקש דבש אמא שלי התפלאה, כי כאמור אצלנו זה לא היה נהוג.
איור: יעל לוי