לעוגת ה"שמנת/גבינה פירורים" יש המון "קאברים". באופן כללי אני מאוד אוהבת פירושים לעוגות מקור וגם את העוגה הזאת אני עושה כל פעם בגרסה שונה. בכל זאת למתכון הזה אני זוכרת חסד נעורים, גם מפני שהוא טעים מאוד וגם מפני שבנעורינו אפינו אותו עשרות פעמים עם השמנת שחילקו ב"מטבח ילדים" בתפזורת.
זוהי עוגה שאופים את הבצק הפריך שלה בפעם אחת ואחר-כך מגרדים מהחלק האפוי את שכבת הפירורים שתבוא למעלה (הסבר בהמשך). המלית כולה משמנת חמוצה, בתוספת חמאה שמייצבת אותה.
חומרים לבצק:
½1 כוס קמח תופח
¼ כוס סוכר
1 שקית סוכר וניל
קמצוץ מלח
120 גרם חמאה קרה מהמקרר (לא להמיס!)
¼ כוס חלב
1 ביצה
הכנת הבצק:
מכינים בצד תבנית 24 משומנת ומקומחת
- מכניסים למעבד מזון (את כל הפעולות אפשר לעשות בקערה ועם לישה ביד) את הקמח, הסוכר, סוכר הוניל והמלח ונותנים מספר פולסים לערבוב קל.
- חותכים את החמאה לחתיכות*, מכניסים למעבד המזון ומערבבים, לא יותר מדי. רק עד שהחמאה נתפסת קצת בחומרים היבשים.
- בקערה נפרדת מערבבים את הביצה והחלב.
- כשהמעבד סגור עם החומרים היבשים והחמאה, שופכים (לאט) לתוכו מלמעלה, בפתח העליון את הביצה הטרופה עם החלב ותוך כדי זה נותנים בפולסים עד שמתקבל בצק הומוגני. מוציאים את הבצק. מכדררים לכדור, מקמחים את הכדור ומועכים אותו שווה על תחתית התבנית. מכניסים למקרר.
- מדליקים תנור ל180 מעלות. כשהתנור חם מעבירים את התבנית עם הבצק מהמקרר לתנור ואופים כ 15-20 דקות. הבצק צריך לקבל צבע חום בהיר.
- כשהבצק התקרר, חותכים בערך חצי ממנו, בסכין חדה. את החצי שדבוק לתבנית משאירים שיחכה את החצי החתוך שמים בקערה ומפוררים.
* בצק פריך עושים עם חמאה קרה וכדי שהיא תצליח להתפזר יפה על שאר החומרים, כדאי לחתוך אותה מראש לכמה שיותר חתיכות. אני חותכת בד"כ חתך אחד לאורך וחמישה לרוחב
50 גרם שקדים טבעיים
חומרים למלית:
125 גרם חמאה רכה
¾ כוס אבקת סוכר (כדאי לטחון לבד את הסוכר)
(ועוד הערה לגבי הסוכר: ¾ כוס, זה הכי מעט שאפשר. למי שאוהב מתוק כדאי להוסיף עוד קצת)
1 כף וניל + 1 כף ברנדי
4 מיכלים שמנת חמוצה (אפשר גם 5 מיכלים ואז יוצאת עוגה גבוהה ומפוארת)
הכנת המלית
- לפני שניכנס לעובי המלית נתייחס רגע לעניין השקדים. את אלו קולים בתנור, בחום של 160 מעלות למשך 10 דקות. מוציאים, מקררים ומניחים בצד.
- מקציפים במיקסר את החמאה ואבקת הסוכר לקרם אוורירי.
- עוברים ללקקן. מוסיפים את הוניל הברנדי והשמנת, מערבבים היטב ושופכים על שכבת הבצק שנשארה בתבנית ומכניסים לקירור ביניים.
- חוזרים לשקדים: קוצצים את השקדים ומערבבים עם פירורי הבצק (אפשר להוסיף גם פירורי חלבה ו/או חתיכות שוקולד לבן).
- מוציאים את העוגה, מפזרים עליה בצורה שווה את פירורי הבצק והשקדים ובזהירות, עם כף היד, כשהיא פתוחה מועכים/לוחצים את הפירורים כלפי שכבת השמנת כך שהם יקבלו צורה של "שכבה". מכניסים חזרה למקרר או למקפיא
בהצלחה ושבת שלום - דפני אסף