לסיום הפסח - גִרסה מתקתקה, יפהפיה וניתנת לפירושים של חלת השמרים
המסורתית. כדי לצאת מהטראומה של המצות (אני יודעת, יש כאלה שאוהבים. אני
לא) אביא מתכון עם הרבה קמח, שמרים ושאר דברים שהיו אסורים בימי החג.
בגרסתה המלוחה או הרגילה, החלה הזו היא בעצם לחם לבן טעים במיוחד.
בגרסתה המתוקה ועם התוספות זוהי עוגת שמרים עשירה ומנחמת. עם שכבת
חמאה על כל פרוסה זה כבר ממש יוצא מן הכלל, אבל גם בלי החמאה כל פרוסה
היא מעדן.
חומרים:
1 קילו קמח לבן שטיבל (שזה חבילה, שזה 8 כוסות)
1 חבילת שמרי שמרית עם המשפר (אפשר בלי המשפר, אבל כדאי עם)
¼ כוס סוכר
2 כפיות מלח
¼ כוס דבש
100 גרם חמאה
1 כוס חלב פושר
½ כוס מים פושרים
3 ביצים שלמות
1 כף וניל (אם רוצים את הסגנון המלוח אפשר לוותר על הוניל)
הכנה:
-
בקערה גדולה שמים את הקמח, השמרים, הסוכר והמלח, מערבבים וצרים גומה גדולה במרכז.
-
בקערה נפרדת ודי גדולה שמים את החמאה וממיסים אותה.
-
מוסיפים לחמאה המומסת את החלב, המים והדבש ומחממים עד שפושר. מערבבים טוב כך שהדבש ימס אל תוך הנוזלים ושופכים לתוך הגומה שבַּיבשים.
-
את שלוש הביצים מקציפים קלות בקערה נפרדת ושופכים לתוך הגומה.
-
תחילה מערבבים את כל החומרים שבקערה הגדולה עם מזלג עד שנוצרת עיסה הומוגנית ואז מעבירים את הבצק לשיש מקומח ולֹשים ביד כמה שיותר שיכולים. אפשר לעשות הפסקה, לתת לבצק לנוח קצת ולחזור ללוש אותו.
-
בזמן ההפסקה בלישה רוחצים את הקערה במים חמים מאוד מייבשים ומורחים את הקערה (שנשארה חמה מהשטיפה) בתחתיתה ובצדדיה בחמאה, כמה שיותר חמאה יותר טוב.
-
מניחים את גוש הבצק בתוך הקערה המשומנת ו"משחקים" איתו בתוך הקערה כך שיתמרח בחמאה מכל פניו. המריחה הזאת עוזרת לבצק לתפוח וגם שומרת עליו שלא יתייבש.
-
מכסים בניילון נצמד, מעמידים את הקערה במקום חם (אני מניחה אותה על כלי עם מי הברז הכי חמים שיש) ונותנים לתפוח עד שהבצק מכפיל את נפחו.
עיצוב, התפחה נוספת ואפיה:
-
מכניסים כמה אגרופים לבצק התפוח כדי להוציא ממנו את האוויר. מחלקים את הבצק לשתיים וכל חלק לעוד שלושה גושים. מגלגלים את שלושת הגושים הראשונים לגלילים ארוכים וקולעים לצמה. כך גם את השלושה הנותרים.
-
מניחים את הצמות/החלות על תבנית מרופדת בנייר אפיה ומתפיחים כ- ¾ שעה. כדאי לכסות בניילון גדול של פח אשפה.
-
מדליקים תנור ל 180 מעלות, מורחים את החלות בחלמון ביצה מעורבב בכף חלב ומפזרים על המריחה שומשום או פרג.
-
אופים 30 דקות.
לחלה מתוקה להוסיף כף דבש נוספת וצימוקים ו/או תמרים חתוכים ו/או ג'ינג'ר מסוכר
בתיאבון וחג שמח - דפני אסף