לֶדֶר מפירות הקיץ
במקומות עם אקלים חם ויבש זה מאוד פשוט. שמים פירות שלמים או מעוכים
על הגג ושוכחים מהם עד שהם מתייבשים. באקלים הלח שלנו, זה לא ילך. רוב הסיכויים
שהפירות יעלו עובש ויירקבו לפני שהם יתייבשו. על כן נלך על גרסת הלדר האפוי שהוא
קצת פחות אותנטי מזה שאבותינו עשו באזור הסהר הפורה, אך עדיין טעים להפליא. אפשר
לעשותו בשילובים של פירות שונים, להוסיף לו טעמים (לימון, וניל, קינמון, ג'ינג'ר)
ולשזור בתוכו אגוזים ושקדים.
הכנת הלדר קלה ומהירה, אפייתו קצת פחות. נדרשות 3-4 שעות עם השגחה כך
שכדאי לכוון לשעות שממילא נמצאים בבית ואז זה קלי-קלוּת. בעונת המתנות (שזה
עכשיו), יפה לתת כמה גלילי לדר מצבעים שונים.
חומרים:
·
1 קילו
פרי (פחות או יותר, לא חייב להיות מדויק) - נקטרינות, מישמש, שזיפים,
דובדבנים, תפוחים ועוד.
·
כשליש
כוס סוכר - המנה המדויקת תהיה "ככה וככה". אי אפשר לדעת עד שלא
טועמים. תלוי במתיקות וחמיצות הפרי הנבחר. יש להוסיף כף כל פעם ולטעום.
· 1-2 כפות דבש
· 1 כף ווניל (נוזל, משחה או גרגירים)
· 1 כף ברנדי
· הכנה:
מכניסים
את הפירות והסוכר למעבד מזון או בלנדר. טוחנים עד דק (כמה שיותר), לעיסה שדומה
לגרבר.
·
מעבירים את
עיסת הפרי לסיר ומבשלים על אש בינונית-חזקה כ-10 דקות. אם העיסה סמיכה מדי, יש
להוסיף ¼ כוס מים. מורידים מהאש ומוסיפים את הווניל או/ו הברנדי.
·
זה הזמן
להדליק את התנור ל- 80 או 90 מעלות על טורבו. אם אין טורבו, יש להדליק את התנור
100 מעלות.
·
מצפים 2 תבניות
תנור בשתי יריעות של ניילון נצמד אחת על השנייה. מצמידים אותן היטב לתחתית התבנית
- אל דאגה הניילון לא נמס, השתמשו ב"סנו סושי" שמיועד למיקרו.
·
שופכים את עיסת הפרי על הניילון הנצמד לשתי התבניות.
משטחים את העיסה בניעור או בהחלקה עם מרית.
·
מכניסים
לתנור ומכוונים לשלוש, ארבע שעות. פה מתחיל התפקיד החשוב שלכם! למעשה הלדר מתייבש
ולא נאפה, וזה דורש תשומת לב ומתינות.
·
כל פרי
דורש זמן ייבוש אחר ולכן יש לבקר את הלדר שבתנור כל כמה זמן. אם הוא מיובש רק באזורים
מסוימים (כי התנור שלכם כבר לא משהו), כדאי להעביר את החומר הרטוב למקומות היבשים בעזרת
מרית. זה גם הזמן לשתול את התוספות – אגוזים ושקדים ממינים שונים.
·
הלדר
מוכן, כשפניו חלקות ומבריקות ושכשמצמידים לו אצבע והוא לא נדבק אליה.
·
מוציאים
מהתנור. מחכים שיתקרר וחותכים את הלדר עם הניילון בסכין חדה. מגלגלים לגלילים
ושומרים.