זוהי עוגת "עֵדוֹת". בכל עדה עושים אותה אחרת כשהבסיס הוא של סולת וסוכר מעורבבים עם יוגורט או שמנת חמוצה, שומן כלשהו (חמאה, מרגרינה, שמן בישול) ושאר החומרים, לפי התפוצה או הדמיון - קוקוס, שומשום, תמרים, שזיפים מיובשים וכאלה. את הבצק מחלקים למעוינים ועל כל היופי הזה שופכים סירופ מתוק.
ה"בסבוסה" שייכת לעדה המצרית ופירוש השם הוא "רק נשיקה". היוונים קוראים לה "שמאלי" ובהרבה מקורות היא נקראת "טישפישטי". איך שלא יהיה, השילוב הזה של בצק סולת עם פרי יבש וסירופ מתוק, הוא שילוב נפלא. הסולת שותה את הנוזל ומתרככת וכך יוצא שהעוגה הזו כבדה ואוורירית בעת ובעונה אחת.
בכל מתכון שיש בו נוזל שצריך להיטמע בעוגה, יש לשפוך את הנוזל כשהוא קר על עוגה חמה או כשהוא חם על עוגה קרה. לכן נתחיל קודם עם הסירופ שיוכל להתקרר בזמן הכנת העוגה ואפייתה.
חומרים לסירופ:
½2 כוסות סוכר (זאת לא הגזמה. זה לא יצא מתוק מדי)
½2 כוסות מים
מיץ מחצי לימון
2 כפות דבש
כף וניל + כף ברנדי
למי שיש: כמה טיפות (לפי הטעם) של מי ורדים או מי פריחת הדרים
הכנה סירופ:
- בסיר על האש, שמים את הסוכר והמים, מביאים לרתיחה ומשאירים על רותח 10 דקות.
- מורידים מהאש ומוסיפים את הלימון, הדבש, הוניל, הברנדי ומי הורדים. מניחים בצד להתקררות.
חומרים לבצק:
750 גרם סולת (8 כוסות. עדיף למדוד למי שיש משקל)
100 גרם קוקוס (1 שקית)
½ כוס סוכר
1 שקית אבקת אפיה
300 גרם חמאה רכה (אם לא הספקתם להוציא בזמן מהמקרר להתרככות. אפשר להמיס)
½1 גביע יוגורט (או שמנת חמוצה)
10 שזיפים מיובשים חתוכים לחתיכות בגודל זית
הכנה:
- משמנים תבנית בגודל 33 × 27 - פחות או יותר ומדליקים תנור ל- 180 מעלות.
- שמים את כל החומרים בקערה גדולה, מערבבים בכף ועוברים ללישה בידיים. הבצק מרגיש רטוב אבל הוא לא מספיק קשה ללישה במעבד מזון ולא מספיק רך לערבול במיקסר, כך שבידיים הכי טוב. לשים עד שמרגישים שהכל התערבב עם הכל.
- מעבירים את הבצק לתבנית המשומנת ומשטחים אותו על התבנית לגובה שווה.
- חותכים את הבצק למעוינים. כדי שיצאו מעוינים ולא מרובעים, חותכים כחמישה פסים לאורך (זה מחלק את האורך לשש) ואת פסי הרוחב נותנים באלכסון.
|
20 שקדים טבעיים
שמים את השקדים בקערה, שופכים עליהם מים רותחים, משהים קצת ומקלפים את הקליפה החומה.
- במרכזו של כל מעוין שמים חצי שקד קלוף ודוחפים אותו קצת לתוך הבצק.
- אופים כ- 45 דקות, עד שהבצק מזהיב ומשחים.
- מוציאים ושופכים את הסירופ. כאן צריך קצת סבלנות! הסירופ לא נספג מהר וצריך לשכנע אותו. שופכים כל פעם כמות ועוברים עם סכין על החיתוכים בין המעוינים עד לתחתית התבנית (כאילו חותכים מחדש), כמה פעמים עד שכל הסירופ נספג.
שבת שלום - דפני
|